Det här kan du göra för att spara energi

protecting the environment alternative energy Sustainable renewa

Enklaste och bästa sättet att spara energi är att stoppa slöseriet, dvs sånt som inte tillför någon som helst komfort för mig/dig och inte påverkar vår vardag negativt. Nedan följer lite tips. 

Droppande kranar och läckande wc.

Se över alla droppande kranar och läckande WC, sådant kostar tusenlappar årligen för alla Brfer. Tänk på att Föreningen står för timkostnaden och du som ägare bara för själva reservdelen, så sparar vi mycket pengar tillsammans.
Anmäl till WIAB så kommer de på nästa rondering och ser över vad som kan behövas göras och få ett kostnadsförslag 

WIAB: telefon 08-802040 eller info@wiabservice.se

Vädring av lägenheten

Om du måste vädra ur lägenheten för att få ut os, rök eller dålig lukt, gör det snabbt. 

  • Börja med att stänga av termostaten (elementet) i de rum som du öppnar. 
  • Öppna upp för korsdrag under kanske max 5-10 minuter.
  • Efter du stängt fönster eller balkongdörren vänta i kanske 15 minuter innan du öppnar termostaten igen. Detta för att inte den skall ”paniköppna” på grund av kallraset och ni får ökade temperatur under en kort stund. 

Fönster

Har ni fönster som dra in kall luft? Även det kan ni anmäla till WIAB så får de komma ut och se över vad som behövs, kanske nya lister som behövs. Ett läckande fönster kostar mycket i energiförlust plus att upplevelsen är ganska trist med drag. 

Värme / element

Tänk på att inte ha stora möbler eller tjocka gardiner som täcker elementen, effektivast är om luften kan cirkulera runt i rummet fritt, då använder vi energin som bäst.
Rum som ni kanske inte använder så mycket, såsom gästrum eller annat, sänk temperaturen i de rum som inte nyttjas, att sänka med 1° i rummet spar 3% energi per grad. 

Dusch och bad

Varmvatten är en mycket stor del av våra gemensamma kostnader och stor del av din avgift till föreningen. Här finns massor med sparpotential. 

  • Duscha kortare, duscha (skölj) stäng av, tvåla in, sen duscha och skölj av dig, varje minut är ca 12 liter vatten som rinner ut ur duschen.  
  • Varför inte duscha på jobbet eller gymmet.
  • Duscha tillsammans, det är både vattenbesparande och mysigt. 
  • Undvik att bada, det är cirka 150-180 liter i ett badkar vilket motsvarar ca 15-18 minuters dusch. Skillnaden mellan att duscha och att bada är cirka 1500-2000:- om året i kostnad per person i hushållet. 

Gemensamma utrymmen

Se till att ytterdörrar och alla fönster i trapphuset är stängda, på vintern kan ibland ytterdörrar bli tröga. Det kan vi åtgärda genom att spänna fjädern i dörrstängaren. Om ni ser att dörren inte går igen, prova att borsta bort skräp eller snö som ligger i vägen. 

I port Nr 10 finns en motoriserad dörrautomatik som öppnar dörren, men den står öppen LÄNGE, undvik att använda den om du inte har behov. Öppna för hand så stängs den snabbt. Mycket värme som hinner rinna ut till råttor och kråkor. 

Hiss

Vi är många som är friska och unga, som springer på Gym och betalar dyra pengar för att stå på trappmaskiner. Vi har en trappa helt gratis ni kan utnyttja i varje hus. Hissar är en av de dyraste och mest elslukande apparater vi har i vår förening. Så passa på och spara pengar till Brf och dig själv, gå i trappen så mycket du kan. 

Tvättstugan

Tvättstugan är också en stor kostnad för vår Brf, att torktumla eller använda torkskåpet är absolut de dyraste apparaterna som vi har. Så OM du kan undvika att torka så spar det oerhört mycket till oss alla. Tvätta med bara fulla maskiner och med rätt temperatur, 40° istället för 60° gör att kläderna håller längre också. 

Som ni kanske märkt har belysningen i tvättstugan nu utrustats med sensor så den tänds när man kommer in. Detta löser problemet med att många glömde släcka lampan när man gick ut.